Graikija - patiekalai

Kokio maisto turėtumėte paragauti Graikijoje? Ką dažniausiai parduoda vietiniai restoranai?
Užsisakykite apgyvendinimą su pusryčiais
Graikijos virtuvė
Graikų virtuvėje susipina Viduržemio jūros ir Rytų šalių skoniai, jai įtakos turi turkų įtaka, gausu česnakų, alyvuogių aliejaus ir ypatingų prieskonių. Joje siūlomas platus daržovių ir vaisių pasirinkimas.
Žuvis ir mėsa beveik visada kepama ant grotelių, tačiau pirmenybė teikiama avienai arba ėriena.
Tipiškos daržovės - artišokai, moliūgai, baklažanai, cukinijos, paprikos ir aštriosios paprikos, dažniausiai įdarytos arba marinuotos aliejuje.
Labiausiai paplitęs gėrimas - vynas ir kava, kurią mėgsta ir kelis kartus per dieną geria kiekvienas graikas.
Tipiški graikų patiekalai
Graikija pasauliui padovanojo keletą gerai žinomų patiekalų, kurių galima rasti visame pasaulyje. Tačiau nepamirškite paragauti mažiau žinomų ir galbūt dar skanesnių graikiškų patiekalų. Apžvelkime geriausių tradicinių graikiškų patiekalų rinktinę.
Pagrindiniai patiekalai
Musaka - vienas garsiausių graikiškų patiekalų, dažnai vadinamas "Balkanų lazanija". Tai keli sluoksniai keptų baklažanų (retai - cukinijų baklažanų dubenėlis), perteptų ėriena ir užpiltų bešamelio padažu.
Gyros - populiarus graikiškas greito maisto patiekalas, paplitęs visame pasaulyje ir dažnai painiojamas su turkiškais kebabais ar arabiška šašarma.
Tiesa ta, kad tai labai panašūs patiekalai. Jų abiejų pagrindas panašus - mėsa lėtai kepama ant besisukančios lazdos ir palaipsniui pjaustoma. Gyros daugiausia gaminamas iš kiaulienos ir avienos, o kebabai - iš vištienos, ėrienos arba veršienos.
Skiriasi ir prieskoniai; iš tiesų terminas "gyros" iš pradžių reiškė tik mėsai pagardinti naudojamus prieskonius, tačiau vėliau jis imtas taikyti ir pačiam patiekalui. Graikiški gyros paprastai patiekiami su tzatziki padažu ir retai su pita duona.
Souvlaki - po giros, ko gero, populiariausias graikų greito maisto patiekalas, tiksliau, maistas, kurio galima gauti bet kada ir bet kur - nuo geresnių restoranų iki labiausiai nušiurusių maisto kioskų.
Souvlaki - tai nedideli mėsos gabaliukai, dažniausiai kiaulienos arba vištienos, kurie dažniausiai patiekiami kepti ant iešmo. Tačiau daug prekystalių ir restoranų siūlo suvalkietiškų patiekalų pitos duonoje, kurie labai panašūs į gyrosą pitos duonoje.
Žuvis - nors Graikija labiau nei bet kuri kita Europos šalis siejama su jūra ir nepaisant to, kad kiekviename graikų restorane galima rasti įvairiausios žuvies ir jūros gėrybių, šiek tiek stebėtina, kad graikai nėra tokie populiarūs. Jūros gėrybės gali būti valgomos reguliariai, bet tikrai ne kasdien.
Jūros gėrybės - be žuvies, žinoma, visuose restoranuose siūlomi ir kitų jūros gėrybių, pavyzdžiui, midijų, krevečių ir aštuonkojų, patiekalai (dažniausiai salotos).
Graikiškos salotos - klasikinės graikiškos salotos yra visur paplitusios ir dažnai valgomos vietoj garnyro. Galima sakyti, kad jos labai panašios į bulgariškas cepelinų salotas, tik ne tokios aromatingos. Jas sudaro fetos sūrio gabaliukai, pomidorai, paprikos, agurkai, alyvuogės ir svogūnai.
Be tradicinių graikiškų salotų, taip pat labai populiarios baklažanų salotos.
Užkandžiai ir garnyrai
Tzatziki - turbūt labiausiai paplitęs priedas prie mėsos ir kitų patiekalų. Tzatziki - tai patiekalas iš filtruoto jogurto, agurkų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir žolelių mišinio.
Sūrio arba mėsos kukuliai - labai paplitęs užkandis, kurio galima įsigyti beveik kiekviename restorane.
Dolmades - puikus lengvas patiekalas karštomis dienomis. Dolmades - tai garuose virtų vynuogių lapų ritinėliai, dažniausiai įdaryti ryžių, mėtų, krapų, mairūnų ir pipirų mišiniu, apliejami citrinų sultimis. Tačiau jie taip pat gali būti įdaryti mėsa arba daržovėmis.
Taramasalata - gerai žinoma rausva pasta arba užtepėlė, dažniausiai valgoma su duona kaip užkandis. Ji gaminama iš sūdytų rūkytų ikrų, dažniausiai menkės arba kuojos, kurie sumaišomi su česnaku, svogūnu, citrinos sultimis ir kartais duonos trupiniais.
Avgolemono - tradicinė graikiška sriuba, dažnai gaminama per šventes ar svarbiomis progomis. Jos pagrindą sudaro vištienos sultinys, kuris verdamas su ryžiais ir mėsa. Svarbiausi ingredientai - citrinos sultys ir kiaušiniai - dedami pačioje pabaigoje.
Fetos sūris - graikiškas sūris yra vienas seniausių sūrių pasaulyje, datuojamas IV a. pr. m. e. Garsiausias, be abejo, yra fetos sūris, kuris gaminamas iš 70 % avių ir 30 % ožkų pieno. Jo varškės skonis yra maloniai sūrus ir ne toks aromatingas kaip, pavyzdžiui, Balkanų sūrio.
Keptas fetos sūris dažnai valgomas kaip užkandis.
Pitos duona - tradicinė graikiška pitos duona valgoma tiesiog su viskuo, tiek prie pagrindinių patiekalų, tiek prie pusryčių ar užkandžių. Restoranuose už pitos duoną paprastai mokėsite nedidelį papildomą mokestį - apie 2 eurus.
Saldumynai
Baklava - nors baklava iš pradžių nėra graikiškas desertas (jis paplitęs visuose Artimuosiuose Rytuose), tai bene populiariausias vietinis saldumynas. Nedideli filo tešlos gabalėliai įdaryti riešutais, medumi ir sirupu.
Portokalopita - labai populiarus apelsinų pyragas, mirkomas saldžiame sirupe, dažniausiai apelsinų. Šis saldumynas yra vienas dažniausių pusryčių pasirinkimų.
Loukoumades - maži saldūs rutuliukai arba aliejuje kepti keksiukai, aptepti medumi ir cinamonu, kurie, kaip ir baklava, yra visur paplitę.
Kataifi - skonis panašus į baklavos, tačiau iš tešlos gaminami smulkūs makaronai, kurie susukami į kamuoliuką ar ritinėlį, kepami svieste ir apliejami sirupu.
Tradiciniai graikiški gėrimai
Retsina - tipiškas graikiškas vynas (dažniausiai baltasis, bet gali būti ir rožinis), į kurį dedama pušų dervos, suteikiančios jam labai specifinį skonį. Retsina dažnai patiekiama prie pagrindinių patiekalų.
Ouzo - populiariausias graikiškas alkoholinis gėrimas, kurio alkoholio kiekis siekia iki 48 %. Tai anyžių likeris, pagardintas ne tik anyžiais, bet ir kitomis žolelėmis, paprastai gvazdikėliais, cinamonu, pankoliais arba kalendromis. Ouzo dažnai maišomas su vandeniu arba ledu, o gurkšnodami graikai visada pasiruošia nedidelį užkandį iš fetos sūrio, aštuonkojo arba graikiškos dešros loukaniko.
Metaxa - neabejotinai garsiausias pasaulyje graikiškas gėrimas. Metaxa distiliuojama iš kelių rūšių vyno, o jos alkoholio kiekis yra apie 38 %. Metaxa kokybė vertinama žvaigždutėmis nuo trijų (mažiausiai) iki dvylikos (daugiausiai, tačiau šios Metaxa yra retos ir tai atitinka jų kaina). Geriausias kainos ir kokybės kompromisas yra 5* Metaxa.
Graikiška kava - specifinis paruošimo būdas, panašus į turkiškos kavos. Kavos pupelės verdamos kavamalėje žemoje temperatūroje, todėl susidaro kreminė puta, vadinama "kaimaki".
Kaip valgyti kaip vietiniai
Nepraleiskite progos apsilankyti tipiškoje graikiškoje tavernoje, kur galėsite paragauti visų graikiškų patiekalų, o gal kaip skanėstą gausite desertą.
Graikai labai mėgsta lankytis tavernose, ir, jei nesilankote visiškai turistiniame restorane viešbutyje ar turistinio centro viduryje, net ir kurortuose dažnai tavernoje bus daugiau graikų nei užsieniečių.
Mažų šeimos valdomų tavernų rasite kiekviename, net ir mažiausiame Graikijos kaime.
Užsisakykite meze
Jei taip pat norite vakarieniauti kaip vietiniai, užsisakykite kelių rūšių maisto, vadinamo meze (šiek tiek panašaus į ispaniškas tapas), ir leiskite jiems pasklisti po stalą. Ir nesidalykite kainos, Graikijoje mokate iš viso.
Kepyklos ir kavinės
Dar vienas gurmanų traukos objektas - puikios kepyklos, kuriose galima rasti ne tik šviežios duonos, bet ir įvairiausių pikantiškų ir sūrių skanėstų, kuriems negalėsite atsispirti.
Taip pat ant kiekvieno kampo rasite kavinių su tipiškais graikiškais saldumynais, kuriose vietiniai gyventojai mėgsta pusryčiauti.
Pusryčius paprastai sudaro tik kava, o po jų graikas paprastai užsisako kokį nors saldumyną ir dar vieną kavą arba kapučino.
Jei norite pajusti tikrąją graikišką atmosferą, bent kartą per savaitę nueikite į turgus, kurie vyksta ir mažuose miesteliuose. Pavyzdžiui, skaniausias yra fetos sūris, tikras graikiškas jogurtas arba medus.
Patarimai restorane
Apskritai Graikijoje arbatpinigių kultūra nėra labai įsišaknijusi, o ypač mažiau turistų lankomose tavernose arbatpinigių visai nesitikima ir nėra jokio faux-pas, jei jų nepaliekate.
Turistinėse vietose arbatpinigiai yra labiau paplitę, tačiau nėra jokios socialiai priimtinos ribos. Veikiau paprastai tiesiog suapvalinama iki artimiausios gerai apskaičiuotos sumos.
Įprastos kainos restoranuose
Kainos skiriasi priklausomai nuo vietovės ir sezono, tačiau paprastai pagrindinis patiekalas su mėsa ne kurortuose kainuoja nuo 9 Eur, salotos atsieis 5 Eur, o kava ar pinta pilstomo alaus - nuo 2,50 Eur.
Salose ir labiau turistų lankomose vietose yra brangiau. Už tipišką musaką sumokėsite apie 8-12 Eur, už žuvį ir jūros gėrybes - apie 20 Eur, o už pigiausią suvalkietišką patiekalą - nuo 6 iki 10 Eur.
Jei einate linksmintis į vakarą, už kokteilį tikėkitės sumokėti apie 10 Eur.
Prieš eidami būtinai patikrinkite internete rekomendacijas dėl tam tikrų tavernų, kurios yra populiarios šioje vietovėje, ir bent jau pasistenkite iš anksto rezervuoti vietas. Jei to nepadarysite, pasiruoškite keliasdešimt minučių laukti. Kai kuriose tavernose tiesiogine prasme yra eilės.
Ar liko klausimų?
Jei turite klausimų ar komentarų apie straipsnį...