Žaliojo Kyšulio virtuvė
Atsakyti į klausimą, ko paragauti Žaliojo Kyšulio salose, nėra visiškai paprasta. Nors vietinė virtuvė yra kreolų ir portugalų virtuvės mišinys, daugumoje restoranų patiekiami europietiški patiekalai. Žaliasis Kyšulys yra žvejų šalis, todėl meniu dažnai būna žuvies ir jūros gėrybių. Kiekvieną dieną čia galima paragauti garsiausios žuvies - tuno.
Žaliojo Kyšulio nacionalinis patiekalas yra kašupa. Tai panašu į mūsų troškinį, tačiau šiuo atveju patiekalą sudaro pupelės, daržovės ir mėsa, dažnai sutirštinta moliūgais ir bulvėmis. Kitas nacionalinis delikatesas - keptas ožkos sūris, kurio palyginti nebrangiai galima rasti restoranuose.
Žaliojo Kyšulio saloms būdingas gėrimas vadinamas grogue. Tai alkoholinis gėrimas, gaminamas iš cukranendrių. Grogue sudėtyje yra didelis procentas alkoholio (iki 54 %), o skonis primena labai stiprų romą. Vietinis alus vadinamas Strela, kainuoja apie 1,35 Eur ir skoniu primena stipresnį čekišką lagerį. Skonis visai neblogas.
Vandentiekio vanduo paprastai yra tinkamas gerti, tačiau jautresniems europiečiams patariama gerti vandenį buteliuose.
Kaip valgyti kaip vietiniai
Žuvis, žuvis ir dar kartą žuvis. Vietiniai gyventojai daugiausia valgo šviežią žuvį, kurią kartu su vaisiais perka turguose arba tiesiai iš žvejų, atvykstančių į mažus uostus, sveriančių ir parduodančių savo laimikį prieplaukose. Žaliojo Kyšulio salų gyventojai neperka atsargų, jie visada turi visko šviežio.
Gatvėse galima pamatyti moterų, nešančių dėžes su šviežiomis gėrybėmis. Paprastai tai būna kepti maišeliai, pripildyti žuvies mišinio arba bulvių košės, sumaišytos su žuvimi. Tai labai skanu, o gabalėlis kainuoja apie 10 escudos, tai yra maždaug 10 centų. Dažniausias pagrindinis patiekalas yra tunas su daržovių mišiniu, ryžiais ir cachupa, kuris taip pat gali būti gaminamas tik su pupelėmis pigesniame variante.
Įprastos kainos restoranuose
Kainos restoranuose paprastai yra didesnės nei Čekijoje. Vidutiniškai pagrindinis patiekalas kainuoja apie 15 eur. Tuomet tuno porcija atsieina apie 12 eur.
Pigiausias patiekalas yra keptas ožkos sūris, kainuojantis 4 eur. Kalbant apie gėrimus, vietinis "Strela" alus dažnai patiekiamas trečdalio talpos buteliuose po 1,35 eur, didelis alus kainuoja nuo 2,5 iki 4 eur. Saugokitės alaus stiprumo, nors jo skonis primena gaivų šviesų lagerį, jame yra 5,4 % alkoholio.